Być może nie każdy konsument zwraca uwagę, co jest napisane na etykiecie produktu, natomiast bardzo często zawarte są tam wyjątkowe wskazówki pozwalające na świadomy wybór produktu przez konsumenta.
Ogólnie, pod pojęciem znakowania określa się zarówno słowa, jak i opisy, znaki handlowe, graficzne, które dotyczą produktów spożywczych, i które muszą znaleźć się na etykiecie, w postaci obwoluty lub dokumentacji stworzonej na potrzeby danego wyrobu.
Jest wiele funkcji pełnionych przez odpowiednie znakowanie produktów żywnościowych – przede wszystkim jest tu ważna funkcja informacyjna, zakładająca najrzetelniejszy przekaz dla konsumenta o ilości oraz jakości składników zawartych w produkcie, co ma znaczenie dla osób, które cierpią na różnego rodzaju alergie lub dolegliwości takie jak cukrzyca.
Więcej na stronie: szkolenie audytor wewnętrzny
Aczkolwiek, informacje zawarte na oznakowaniu produktów są także cennym źródłem informacji dla dystrybutorów, handlowców i przedstawicieli organów kontrolujących.
Obecnie właściwe oznakowanie produktów żywnościowych jest regulowane odpowiednimi normami prawnymi ustanowionymi przez Unię Europejską. Za niezastosowanie się do przepisów grożą poważne konsekwencje. Każdy produkt powinien zawierać odpowiednie informacje w zależności od jego przeznaczenia i analizy ryzyka w odniesieniu do konsumentów.
O tym, co powinno być zawarte na produktach żywnościowych, przekonać się możemy dzięki warsztatom typu szkolenie znakowanie produktów spożywczych. Jest to najkrótsza i najszybsza droga do tego, aby zapoznać się z tym, jakie informacje muszą zostać umieszczone na produktach, aby spełnić wszelkie wymogi prawne.
Także inne szkolenia są idealnym rozwiązaniem, aby poszerzyć swoją wiedzę zarówno w zakresie produkcji, jak i testowania produktów. Szkolenia laboratorium, szkolenia ISO 13485 są świetne pod względem poszerzenia wiedzy dotyczącej procesów odbywających się w laboratoriach – jak produkty są testowane i tym podobne.
Szkolenie analiza ryzyka jest uniwersalnym warsztatem, umożliwiającym zapoznanie się z metodami pozwalającymi na oszacowanie rzeczywistego ryzyka i przemyślenia kroków oraz procedur mających na celu zapobiegnięciu najgorszych wydarzeń. Szkolenia kosmetyczne Warszawa są świetną okazją do zapoznania się, w jaki sposób dochodzi do produkcji kosmetyków i na co zwracać uwagę podczas ich produkcji.